Gündem

MMO Başkanı Ovayolu uyardı!...

Makina Mühendisleri Odası (MMO) Başkanı Hüseyin Ovayolu, Resmî Gazete yayımlanan Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği ile ilgili bilgi vererek, uyarılarda bulundu.

MMO Başkanı Ovayolu uyardı!...
24-12-2019 16:42

Makina Mühendisleri Odası (MMO) Başkanı Hüseyin Ovayolu, Resmî Gazete yayımlanan Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği ile ilgili bilgi vererek, uyarılarda bulundu.

Buzdolapları, çamaşır makineleri gibi beyaz eşyalardaki enerji performans sınıflandırmalarının artık binalar için de geçerli olduğuna dikkat çen Ovayolu, şu uyarılarda bulundu:

"5627 Sayılı Enerji Verimliliği Kanunu (02 Mayıs 2007) ve buna bağlı olarak çıkartılan Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliğine göre binalarda enerjinin ve enerji kaynaklarının etkin ve verimli kullanılmasını, enerji israfının önlenmesini ve çevrenin korunmasını sağlamak için asgari olarak binanın enerji ihtiyacı ve enerji tüketim sınıflandırması, sera gazı salımı seviyesi, yalıtım özellikleri ve ısıtma ve/veya soğutma sistemlerinin verimi ile ilgili bilgileri içeren belgedir.

Daha basit bir ifade ile buzdolapları, çamaşır makineleri gibi beyaz eşyalardaki ya da klimalardaki enerji performans sınıflandırmaları artık binalar için de geçerlidir. Bu sınıflandırmalar A’dan G’ye kadar yapılmıştır. A sınıfı en verimli seviyeyi belirtirken, G sınıfı en düşük verimli seviyeyi belirtmektedir. Binalarda bu sınıflandırmayı gösteren belgeye Enerji Kimlik Belgesi ya da kısaca EKB denilmektedir.

Yeni yapılacak veya yapılmakta olan binaların enerji kimlik belgesi sınıfı en düşük C sınıfında olacak şekilde tasarlanmalı ve inşaa edilmelidir. C sınıfından daha düşük seviyede çıkan yeni yapılacak veya yapılmakta olan binalar kanunen iskan ruhsatı alamamaktadır.

Mevcut binalar için enerji kimlik belgesi asgari sınıflandırma seviyesi koşulu yoktur. Mevcut binalar halihazırdaki ısı yalıtımı, pencerelerin ısı yalıtımı, ısıtma - soğutma ekipmanları verimi, aydınlatma armatürleri verimliliği gibi parametrelerine bağlı olarak A sınıfından G sınıfına kadar her sınıf Enerji Kimlik Belgesi alabilmektedir.

05.12.2008 tarih ve 27075 sayılı Resmî Gazete yayımlanan Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliğinin 25 inci maddesinin 15 inci fıkrası ile “Binalar veya bağımsız bölümlere ilişkin alım, satım ve kiraya verme ile ilgili iş ve işlemlerde enerji kimlik belgesi düzenlenmiş olması şartı aranır. Binanın veya bağımsız bölümün satılması veya kiraya verilmesi safhasında, mal sahibi enerji kimlik belgesinin bir suretini alıcıya veya kiracıya verir.” hükmü tanımlanmıştır. Aynı yönetmelikte tanımlı Geçici Madde 5 ile bu Yönetmeliğin 25 inci maddesinin on beşinci fıkrasının 1/1/2020 tarihine kadar uygulanmayacağı ifade edilmektedir. Yani 1/1/2020 tarihi itibariyle binalar veya bağımsız bölümlere ilişkin alım, satım ve kiraya verme ile ilgili iş ve işlemlerde enerji kimlik belgesi düzenlenmiş olması şartı aranacaktır.

NE ZAMANA KADAR EKB ALINMALI?

Enerji Kimlik Belgesi uygulaması için, Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği gereğince 01 Ocak 2011 tarihinden sonra yapı ruhsatı alan binalar YENİ BİNA, bu tarihten önce yapı ruhsatı alan binalar MEVCUT BİNA olarak değerlendirilmektedir.

Bu tanıma istinaden 01 Ocak 2011 tarihinden sonra yapı ruhsatı almış binaların (yeni binalar), yapı kullanma izin belgesi (iskân ruhsatı) alınması aşamasında Enerji Kimlik Belgesini ilgili idareye (belediyeye) sunması gerekmektedir. Aksi takdirde, yapı kullanma izin belgesi kanunen verilmemektedir.

Mevcut binalar ve 01 Ocak 2011 tarihinden önce yapı ruhsatı almış ve inşaatı devam edip henüz yapı kullanım izni almamış binalar için Enerji Verimliliği Kanununun yayımı tarihinden itibaren on yıl içinde Enerji Kimlik Belgesi düzenlenir. Kısaca, mevcut binalar kanunen 02 Mayıs 2017 tarihine kadar Enerji Kimlik Belgesi almak zorunda idiler. Ancak 02 Mayıs 2017 tarihi, 2 yıl uzatılarak 02 Mayıs 2019 tarihine kadar, son olarak da 01 Ocak 2020 tarihine kadar ertelenmiştir. Sonuç olarak mevcut binaların tamamının 01 Ocak 2020 tarihine kadar EKB Belgelerini alması zorunludur.

EKB NASIL ALINIR?

Yeni Binalar için; Enerji kimlik belgesi düzenlemek üzere yetki belgesi almış olan ve meslek odalarından alınmış SMM belgesine sahip mühendisler veya mimarlar Enerji Kimlik Belgesi (EKB) düzenlemeye yetkilidir. Yani, 01 Ocak 2011 tarihinden sonra yapı ruhsatı alan binalar (yeni binalar) için EKB Belgesi, EKB Yetki Belgeli SMM mühendis veya mimarlar tarafından düzenlenebilmektedir.

Mevcut Binalar İçin; Bünyesinde EKB Uzmanı mühendis veya mimar bulunduran Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü tarafından yetkilendirilmiş Enerji Verimlilik Danışmanlık (EVD) Şirketleri, mevcut binalara Enerji Kimlik Belgesi (EKB) vermeye Yetkili Kuruluşlardır. Yani, 01 Ocak 2011 tarihinden önce yapı ruhsatı alan binaların EKB belgeleri EVD Şirketleri tarafından düzenlenebilmektedir."

Editör: Turgut Bozgeyik

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER