Eğitim

Özel okullar mantar gibi çoğalıyor

Özel Seçkin Koleji Kurucusu ve Türkiye Özel Okullar Derneği Güneydoğu Anadolu Bölge Temsilcisi İbrahim Kaçıran, özel okulların kontrol altına alınması gerektiğini söyledi.

Özel okullar mantar gibi çoğalıyor
19-12-2018 16:33

Özel Seçkin Koleji Kurucusu ve Türkiye Özel Okullar Derneği Güneydoğu Anadolu Bölge Temsilcisi İbrahim Kaçıran, özel okulların kontrol altına alınması gerektiğini söyledi.

ÇOCUKLARIMIZ GELECEĞİMİZDİR

Özel okulların Türkiye'de olduğu gibi Gaziantep’te de özel mantar gibi çoğaldığına dikkat çeken Kaçıran, şöyle konuştu:

"Yetkililer tarafından İlimizde okul sayısının yüzün üstüne çıktığı ifade edilmektedir. Bu furya son 3-4 yıl içerisinde başladı ve hormonlu bir şekilde inanılmaz artış gösterdi. Sorun özel okul sayısının artmasının yanında, standartlar yönergesine bağlı kalınmadan açılan okullar. Yeterince oyun alanları, sosyal faaliyet alanları, spor salonları, laboratuvarları olmayan, apartman veya villaların içinin değiştirilerek özel okulların açılması. Çocuklarımızın sağlıksız şartlarda eğitim öğretim görmesi bizi kaygılandırmaktadır. Tabiri caiz ise bazı mesleklerin merdiven altı uzantıları belki olabilir ama eğitimin asla olmaması gerekir. Çünkü çocuklarımız geleceğimizdir, yarınlarımızdır, umutlarımızdır. Onlara layık oldukları ortamlarda eğitim vermek gibi bir mecburiyetimiz vardır.

ÇOK CİDDİ KARARLAR ALINMASI LAZIM

Ayrıca, ilimizde sayıları yüzden fazla olan okulların ayakta kalabilmesi için özel okulların sistem içindeki payı yüzde 15-20’ye doğru çıkarılması gerekir. Oysa bu oran ilimizde halen resmi olmamakla birlikte yüzde 4-5 civarında olduğu tahmin edilmektedir. Sonuç itibariyle; Bakanlığımızın çok ciddi kararlar alması ve sektörü disipline eden adımlar atması gerekir. Yıllar önce bu tedbirler sağlık sektörü için alındı ve sonuçları da güzel oldu. Bugün her önüne gelen hastane açamıyor, mevcut hastanelerde kaliteli sağlık hizmetleri veriyor.

ASGARİ SERMAYE KURALI GETİRİLMELİ

 

Eğitim sektörü sağlık sektöründen daha az önemli değildir. Benzeri bir yol haritasının eğitim sektörü için de çizilmesi gerekir. Çünkü her önüne gelen çok küçük sermayelerle ve binaların bodrum katlarında okul açmaya çalışırlarsa hem eğitim kalitesinden söz edilemez hem de orada çalışacak onlarca iş görenin özlük haklarının garantisi olmaz. Nitekim şehrimizde çalışanlarının maaşlarını aylardır ödeyemeyen okullara her geçen gün bir yenisi eklenmektedir. Oysa hem çalışanların hakları hem de çocuklarımızın eğitimlerinin kesintiye uğramaması devlet teminat altına alınmalıdır. Bunun içinde başta eğitim kalitesi olmak üzere kriterler belirlenmeli ve asgari sermaye kuralı gibi sınırlarda getirilmelidir.

ÖZEL OKULLAR BAŞI BOŞ BIRAKILMAMALI

Diğer bir sorun ise, kalitesi ve kalibresi düşük yeni açılan eğitim kurumlarının ahlaki değerlere dikkat etmemeleri, etik olmayan rekabet içerisine girmeleri, öğrenci kaydını arttırmak için plan proje sunmak yerine başka kurumda eğitim gören öğrencilere ve görev yapan çalışanlara yapamayacağı sözler vererek sektörü hızlı bir şekilde uçuruma sürüklemektedir. Kısa bir zaman sonra yerine getirilemeyen sözlerden dolayı öğrenci ve öğretmen mağduriyetleri çoğalacaktır. Eğitimin doğası bozulmadan yetkililer özel okulları başıboş bırakmamalı, çok sıkı denetlemelidir."

Editör: Turgut Bozgeyik

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER