Sedat Peker'in rüşvet ve yolsuzluk iddiaları sonrası, CHP, İYİ Parti, Zafer Partisi, TİP, DEVA Partisi ve Memleket Partisi heyetleri, bugün suç duyurusunda bulundu.
CHP'nin ardından, İYİ Parti, Türkiye İşçi Partisi, Zafer Partisi, DEVA Partisi ve Memleket Partisi de organize suç örgütü yöneticisi olduğu iddiasıyla yargılanan Sedat Peker'in rüşvet ve yolsuzluk iddiaları sonrası harekete geçti.
Bu sabah Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek başkanlığındaki CHP heyeti Ankara Adliyesi’ne gelerek Sedat Peker’in iddialarına ilişkin suç duyurusunda bulundu. Erkek, “Tüm milletvekillerimizin imzasıyla suç duyurusunda bulunduk. Yozlaşma o kadar büyüdü ki gerçek bir beka sorunu hale geldi. Yargının durumu da içler acısıdır. Savcılar harekete geçemediği için buradayız” dedi.
İYİ PARTİ’DEN SUÇ DUYURUSU
Sedat Peker’in iddialarına ilişkin suç duyurusunda bulunan İYİ Parti adına İYİ Parti Genel Sekreteri Uğur Poyraz adliye önünde açıklama yaptı. Poyraz, “Bu konuyla ilgili soruşturma açılıp açılmadığını bilmiyoruz. Bu iddialar doğruysa tüm delilerin toplanması, mal varlıklarına el konulması taleplerimizi içeren, bunun bir örgütlü eylem olduğu şikayetimizi yaptık” dedi.
ÜMİT ÖZDAĞ: BU İŞİN TAKİPÇİSİYİZ
Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, Ankara Adliyesi’nde avukatları ile birlikte suç duyurusu dilekçesini savcılığa verdi.
Adliye önünde açıklama yapan Özdağ, “Suç duyurumuzda, bürokratların siyasi güçlerini kullanarak soyduğu şirketler var. Küçük yatırımcıların batan milyonlarca doları, Türk halkından çalınan serveti var. Bu çetelerin defterini dürmede kararlıyız. Biz bu işin takipçisiyiz” dedi.
DEVA PARTİSİ DE DİLEKÇE VERDİ
DEVA Partisi de aynı iddialarla ilgili suç duyurusunda bulundu. Söz konusu açıklamaların “açıkça işlenen suçları kimlerin, nerede, nasıl ve ne şekilde işlediğine dair somut deliller ve olaylar ileri sürülerek yapıldığı” belirtilen suç duyurusunda şöyle denildi:
– Bu şekilde kamu görevlisi olan şüpheliler ile diğer şüphelilerin bir suç örgütüne vücut verecek tarzda birlikte hareket ettikleri, bu örgüt kapsamında sermaye piyasasında piyasa dolandırıcılığı yaptıkları, yine mağdurları zorlayarak menfaat temin ettikleri ve böylece irtikap ve rüşvet eylemlerini de gerçekleştirdikleri, resmi belgede sahtecilik yaptıkları anlaşıldığından yukarıda ayrıntısı ile belirtilen olayların, kişilerin, suçların araştırılması ve maddi gerçekliğe ulaşılması artık bir zaruret halini almıştır.
NÜFUZ TİCARETİ, RÜŞVET, İRTİKAP
– Yukarıda ayrıntısı ile arz ve izah edilen nedenlerden dolayı, isimleri belirtilen şüpheliler ile birlikte tespit edilecek diğer şüphelilerin suç işleme amacıyla bir araya geldikleri, bu kapsamda TCK'da belirtilen suçlardan suç işleme amacıyla örgüt kurdukları, üye oldukları, nüfuz ticareti, irtikâp, rüşvet ve resmi belgede sahtecilik suçlarını işledikleri yine 6362 sayılı SPK kapsamında piyasa dolandırıcılığı yaptıkları anlaşılmakla resen tespit edilecek diğer şüpheliler ve suçlardan dolayı da soruşturma yapılarak şüphelilerin cezalandırılması için kamu davası açılmasını arz ve talep ederiz.
BU İDDİALARI SORUŞTURMAYAN SAVCILAR VE YARGIÇLARA MESAJ
Türkiye İşçi Partisi, Sedat Peker'in paylaşımlarıyla gündeme gelen SPK Eski Başkanı Ali Fuat Taşkesenlioğlu, AKP Erzurum Milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu, Cumhurbaşkanı Danışmanı Serkan Taranoğlu, TOBB üyesi Salih Orakcı ve kendisinden rüşvet istendiğini itiraf eden Mine Tozlu Sineren hakkında suç duyurusunda bulundu.
Suç duyurusu öncesi açıklama yapan TİP Milletvekili Ahmet Şık, şunları söyledi:
– Soygun düzeninin en ufak parçalarından birisi teşhir olmuş durumda. Bu iddialarda adı geçenler dışında bu iddiaları soruşturmayarak en hafifinden görevi kötüye kullanan, mafya rejiminin suçlarını örtbas etme gayretiyle suç örgütü haline dönüşen o savcılar, yargıçlar da bu dönem kapandığında yargılanacaklar arasında yer alacak. Bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın.
– Biz bu düzenle hesaplaşma arzumuzu, talebimizi dile getirerek yola çıktık. Bu hesaplaşmayı gerçek kılana kadar biz, gerekirse adliye önünde, gerekirse sokaklarda, gerekirse parlamentoda, her yerde sesimizi yükseltmeye devam edeceğiz.
Suç duyurusu dilekçesinde ise şu ifadeler kullanıldı:
Gerek bahse konu Twitter paylaşımları gerekse şüpheli Mine Tozlu’nun bu içeriklerin doğruluğunu teyitler nitelikteki televizyon programındaki ikrarları bir arada değerlendirildiğinde tüm şüphelilerin atılı suçları fikir ve eylem birliği içerisinde işledikleri yönünde kuvvetli suç şüphesi yazılı belgelerle ortaya konulmuştur.
Şüphelilerin görevleri sebebiyle elde ettikleri nüfuzu kullanmak suretiyle milyonlarca lirayı haksız şekilde elde ettikleri ve kullandıkları ileri sürülmektedir. İddialara göre şüphelilerin, siyasi konumlarını kullanmak suretiyle suç işlemeyi alışkanlık haline getirdikleri ve bağlantıları sayesinde kendilerine dokunulmayacaklarına dair güvenle hareket ettikleri de sabittir.
MEMLEKET PARTİSİ’NDEN SUÇ DUYURUSU
Sedat Peker’in iddialarını yargıya taşıyan bir diğer siyasi parti Memleket Partisi oldu. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunan Memleket Partisi Genel Sekreteri Halil İlker Çelik, “Yargı makamları kulaklarının üzerine yatmaktadır. Bu hukuk devletinde kabul edilemez” dedi.
Atılan eski SPK Başkanı Ali Fuat Taşkesenlioğlu ile AK Parti Erzurum Milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu’nun da aralarında bulunduğu kişiler hakkında, “organize suç örgütü kurmak ve yönetmek, bankacılık kanununa muhalefet, rüşvet, vergi usul kanununa muhalefet ve tehdit suçlarından” soruşturma yürütülmesini talep ettiklerini belirten Çelik şunları söyledi:
Bir kanalizasyon çukurunun içindeyiz. Yargı kirlenmiş durumda. Yargı yolsuzlukla etkin mücadele etmemektedir. İktidar kanadı zamana yayarak suçları örteceğini düşünse de bu suça ortak olmaktır. Yargı düzeninin bu hale gelmesinde muhalefetin de payı vardır.
Demokratik ve düşüncelerimizi ifade etmekten çekinmediğimiz bir ülkede yaşamak istiyoruz. İktidarın hukukun üstünlüğünü tanımadığını ve buna inanmadığını zaten biliyoruz. Ancak yargı düzeninin bu hale gelmesinde muhalefetin de payı vardır. Bu muhalefet 13 Hakim ve Savcılar Kurulu üyeliğinden birini almak için 7 üyeye oy verdi ve bu düzenin ortağı olduğunu gösterdi. Hal böyle iken muhalefetin de şikâyet etmeye ne kadar hakkı olduğu tartışmalıdır.”
NE OLMUŞTU?
Sedat Peker, “Deli Çavuş” adlı sosyal medya hesabı aracılığıyla eski SPK Başkanı Ali Fuat Tașkesenlioğlu, AK Parti Erzurum Milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu, Cumhurbaşkanı Danışmanı Serkan Taranoğlu ve TOBB üyesi Salih Orakcı'nın rüşvet aldığını ileri sürmüştü. SPK Başkanı Ali Fuat Taşkesenlioğlu’nun, kendisine bir sorun nedeniyle başvuran Marka Yatırım Holding’in sahibi Mine Tozlu Sineren’i, AK Partili Zehra Taşkesenlioğlu’na yönlendirdiğini iddia eden Peker, Zehra Taşkesenlioğlu’nun da Mine Tozlu’yu Way Out adlı bir finansal danışmanlık şirketine yönlendirdiğini söylemişti. Peker, burada Mine Tozlu Sineren'den 12 milyon lira danışmanlık adı altında “rüşvet” istendiğini öne sürdü ve belge paylaşmıştı. Sineren’in parayı ödemeyi reddettiğini belirten Peker, daha sonra Cumhurbaşkanı Danışmanı Serkan Taranoğlu’nun, Sineren’e ulaşarak söz konusu danışmanlık şirketinde bir araya geldiklerini belirtmişti. Halk TV canlı yayınına katılan Mine Tozlu Sineren, iş hayatı boyunca rüşvetle karşılaştığını ve bunları ilgili kurumlara bildirdiğini söylemişti.