Sağlık

Prof. Dr. Şenol’dan kış mevsimi öncesinde COVID-19 vakalarında artış uyarısı

Cumhuriyet’e konuşan Gazi Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol, çalışanlar arasında COVID tespitlerinin başladığına dikkat çekti.

Prof. Dr. Şenol’dan kış mevsimi öncesinde COVID-19 vakalarında artış uyarısı
15-09-2024 04:39
15-09-2024 11:13

COVID -19 salgınında kış dalgasına karşı uzmanların uyarıları sürüyor. Hastanelere Covid zatürrelerini yatırmaya başladıklarını söyleyen doktorlar, yeni varyantın aşılarının ve ilaçlarının Türkiye’ye getirilmesini istedi. Zatürre aşısı eczanelerden 1700 TL civarı bir ücret karşılığında alınabiliyor.

Cumhuriyet’e konuşan Gazi Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol, çalışanlar arasında COVID tespitlerinin başladığına dikkat çekti. Şenol, “COVID tespiti konusunda aktif tarama yapmadığımız için durumun ne olduğunu, daha önceki duruma göre ne kadar arttığını söyleyemiyoruz” dedi.

Şenol, “Sadece daha çok test yapmaya ihtiyaç duyulan durumlarda COVID tespit ediliyor. Zatürre tanısıyla yatırdığımız hastalarda da COVID çıkmaya başladı. Zatürre, COVID’in seyrine eşlik ediyor” ifadelerini kullandı. Türkiye’de olgu kaydı ve aktif taramanın yapılmadığını kaydeden Şenol, “ABD, yeniden hastane yatışlarındaki COVID tanılarının raporunu zorunlu kıldı. Türkiye’de bu zorunlu olmadığı için rakamlara erişemiyoruz. Sadece sahada olan insanlardan veri alabiliyoruz” diye konuştu.

Prof. Dr. Şenol, “Aşı diye bir şey yok zaten. İlk yaptırdığımız aşıların yeni varyant üzerinde etkisi yok. Yeni varyant aşısı var, o da Türkiye’de yok. Standart ilaçlar da yok. Avustralya’da yaşandığı gibi bir kış dalgasına aşısız ve ilaçsız karşılıyor olmak önleyebileceğimiz COVID’lerden gereksiz ölümler, salgınlar olması anlamına geliyor” uyarısında bulundu.

Şenol, COVID tanısı koyulan kanser hastalarının tedavilerinin aksadığına da dikkat çekti. Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) COVID-19 vakalarına ilişkin son durum raporunda temmuz ayı sonunda pozitiflik oranının yüzde 13’e çıktığı bildirilmişti. Cumhuriyet geçen ay Türkiye’de COVID -19 vakalarının alarm verdiğini gündeme getirmişti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER