Türkiye Belediyeler Birliği ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, İktisadi İş birliği ve Gelişme Teşkilatı (OECD) Kapsayıcı Büyüme İçin Şampiyon Belediye Başkanları Koalisyonu’na daveti dolayısıyla Paris’te düzenlenen basın toplantısında Fransız gazetecilerle bir araya gelerek Gaziantep’i anlattı.
TBB ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, 5'inci "OECD Champion Mayors" haftası etkinliği vesilesiyle Paris'e gerçekleştireceği ziyaret kapsamında organize edilen basın toplantısında Fransız basın mensupları ile buluştu. Gaziantep Modeli’nin bir kardeşlik modeli olduğuna işaret eden Başkan Fatma Şahin, “Türkiye’de örnek bir model ortaya koyduk. Hızlı koordinasyon beraberinde de kent için getirisi olacak büyük projelerin daha hızlı şekilde hayata geçmesini sağladı. Bu modelin dünya modeli olması gerekiyor” dedi.
BAŞKAN ŞAHİN, OECD’NİN KURUMSAL HEDEFLERİNE DİKKATİ ÇEKTİ
Fransız basın mensuplarının sorularını yanıtlayan TBB ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, sözlerine basın çatısı altında yoğun bir programda çalışıp da kendilerine vakit ayıran basın mensuplarına teşekkür ederek başladı. Şahin, Fransız gazetecilere şunları aktardı: “OECD, Türkiye’nin yıllardır içerisinde bulunduğu bütün dünyanın temsil edildiği çok önemli bir çatı kuruluştur. İçeriğine baktığınız zaman ekonomi başta olmak üzere kapsayıcılık, yenicilik gibi çok önemli projeleri hayata geçiriyor.
ŞAHİN: ARTIK, KALKINMA VE DEMOKRASI YERELDEN BAŞLIYOR
2016 yılında OECD çatısı altında inisiyatif oluşturuldu. Çünkü artık kalkınma ve demokrasi yerelden başlıyor. Şampiyon başkanlık inisiyatifi; Paris Belediye Başkanlığı’nın yönetiminde çalışmaya başladı. İlk kez bu inisiyatifin içerisinde bulunma durumumla birlikte Türkiye’de de bir ilk yaşandı. Gaziantep şehrinin bu inisiyatifin içerisinde olmasıyla ilgili davet aldık. Bugün, siz basın mensuplarının sorularını yanıtladıktan sonra ilk toplantımıza katılacağız, çalışmalarımıza başlayacağız.
OECD’NİN KRİTERLERİNİ EN İYİ DOLDURAN ŞEHİRLERDEN BİRİYİZ
Dünya küresel bir sorunla karşı karşıya. Her ülke bu küresel sorunda kendi ulusal mücadelesini veriyor. En az zararla çıkmayı amaçlıyor. Burada en önemli kısımda şüphesiz yerel uygulamalar. Şehirler, bağlı bulundukları ülkelerin politikalarını çok hızlı bir şekilde programlarına alarak şehirdeki doğru uygulamalarla inisiyatif almaları gerekiyordu. ‘Neden Gaziantep?’ diye sorulabilir. OECD’de 8 kriter yer alıyor. Bu kriterlere baktığımız zaman içerisini en iyi dolduran şehirler arasında yer alıyoruz.
ŞAHİN, YEŞİL EKONOMİ VE BİLGİ EKONOMİSİNİN ÖNEMİNE İŞARET ETTİ
Yeşil ekonomide akıllı şehirler projesi kapsamında şehrimizi modern toplum yapısına kavuşturmak için teknolojik entegrasyona sokuyoruz. Yeşil ekonomi ve bilgi ekonomisinin çok iyi bir şekilde kurumsal alt yapısının oluşturulması gerekiyor. Akıllı şehirler kapsamında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın himayesinde işleve soktuk. Şehrin sorunlarına yüksek teknolojiyle çözüm bulmak için Akıllı Şehirler projesini başlattık.
AKILLI ULAŞIM SAYESİNDE PANDEMİ SÜRECİNDE TEMASLI VE POZİTİF BİREYLER ULAŞIMDAN UZAK TUTULDU
Büyük metropol şehirlerinin en büyük sorunu mobilite. Dolayısıyla bizim ulaşımda akıllı ulaşımın alt yapısını 2017 yılında Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Bilgi İşlem Daire Başkanlığınca başlatılan yazılım çalışmalarıyla oluşturduk. Akıllı ulaşımda oluşturduğumuz yazılım altyapısı sayesinde pandemide pozitif veya temaslı olan vatandaşlarımızı toplu ulaşımdan uzak tuttuk. Bunu dünyada uygulayan sayılı şehirlerden bir tanesiyiz.
GAZİANTEP’TE ÖZEL BİREYLERİN TOPLUMLA ENTEGRASYONU OECD SÜRECİNDE ETKİLİ OLDU
Akıllı ulaşım noktasında gerçekleştirilen çalışmalar genelinde engelli bireylerin ve alzaymır hastalarının bundan istifade etmesi dirençli ve kapsayıcı bir şehir olma niteliğini güçlendirdi. Bu yöndeki çalışmalarımız da OECD tarafından görüldü ve bu inisiyatife dahil edilmemizi beraberinde getirdi. OECD’nin büyük bir çalışmanın sonunda gelen davetini, büyük bir mutlulukla karşıladık.
KÜLTÜREL AÇIDAN FRANSA İLE İŞ BİRLİĞİ SÜRECİ…
Fransa Belediyeler Birliği ile ya da Paris Belediyesi ile farklılıklarımız muhakkak ki mevcut. Biz Akdeniz ve Avrupa’nın en büyük ülkelerinden birisiyiz. Bana göre farklılıklarımızı zenginlik olarak görüp ortaklılığımızı artırmalıyız. Ortaklıklar noktasında gerçekleştirilebilecek en önemli konulardan birisi; kültürdür. Özellikle bizim UNESCO’nun geçici listesinde 5 antik kentimiz var. Müzeler şehriyiz. Gastronomide de dünyanın lezzet başkentiyiz. Paris’le birlikte ben çok önemli iş birliklerimiz olacağını düşünüyorum.
500 BİN MÜLTECİ İÇİN ULUSLARARASI KURULUŞLARLA BİRLİKTE ÇALIŞMA FIRSATIMIZ OLDU
Gaziantep’in 500 bin mülteciye ev sahipliği birçok uluslararası kuruluşla birlikte çalışmamızı sağladı. Dil elbette önemli. Toplumsal sorunları dilden bağımsız ortak duygular üzerinden çoğaltmak gerekiyor. ‘Aynı dili konuşanlar değil, aynı duyguyu paylaşanlar anlaşır’ diyor Hz. Mevlâna. Dolayısıyla biz, insanlık adına dünyanın geleceği adına evrensel bir dil oluşturduk.”