HDP Gaziantep Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Prof. Dr. Mahmut Toğrul, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin Gaziantep Üniversitesi’ne hazineden tahsis etmiş olduğu alana konut yapılmak istenmesini Meclis gündemine taşıdı.
“Okul ve park alanının kaldırılarak üniversite alanına dahil edildiği, alanla ilgili TOKİ ile görüşme yapıldığı ve ileride buraya konut projesi düşünüldüğü iddiaları gözleri Gaziantep Üniversitesi’ne çevirmişti” diyen Toğrul, şunları kaydetti:
Bu konuda, Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Osman Toprak, plan değişikliğiyle ilgili olarak, ‘Biz üniversite genişleme alanı yapıyoruz, üniversite ne yapar, ne eder onu bilemiyorum, tasarruf üniversitede’ derken, Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu ise, ‘Gündem maddesi henüz Şahinbey’e gelmedi. Buradaki değişiklikle park kaldırılıyor, okul alanı değiştiriliyor. Şu anda konut gözükmüyor’ şeklinde ifadelerde bulunmuşlardı. Fakat daha sonra Gaziantep Üniversitesi, belediye meclisinin imar plan revizyon kararlarını emsal göstererek, 15 Temmuz Mahallesinde 62.000 m² ve Osmangazi mahallesinde 86 500 m² lik alanların konut bölgesine çevrilmesine yönelik kararların altına imza attığı kamuoyuna yansımıştır.
Toğrul, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a iddiaların doğruluğunu ve TOKİ ile yapılan bir protokolün olup olmadığını sordu.
“Eğitim alanın konuta çevrilmesini nasıl izah ediyorsunuz?”
Toğrul’un Bakan Kurum’un yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesi şöyle:
- TOKİ’nin söz konusu alanda konut yapacağı iddiası doğru mudur? TOKİ ile yapılan bir protokol var mıdır? Var ise protokolün içeriği nedir?
- Yapılan imar revizyon planında kamu yararı ilkesi bulunmamasına rağmen neden böyle bir kararın altına imza atılmıştır? Eğitim alanın konuta çevrilmesini nasıl izah ediyorsunuz?
- Söz konusu plan değişikliğiyle etrafı A2 iken olan alana 10 katlı bina izni isteniyor. Bu durum imar kanuna aykırı bir durum değil midir? Söz konusu alana yapılacak yüksek katlı binaların hava kirliliğini arttıracağı iddiası hakkında ne düşünüyorsunuz?
- Çok katlı evler yapılarak bu konutların öğretim üyelerine taksitle satılacağı iddiası doğru mudur? Konutlar sadece üniversite personeline mi satılacaktır? Yoksa personel dışındaki kişilere de satılacak mıdır?
- Gaziantep Üniversitesi’nde öğretim elemanları ve üniversite çalışanları için lojman, öğrencilerin öğrenim süreleri boyunca barınabilecekleri yurt bulunamazken; alan bulunamadığı gerekçesiyle asırlık fıstık ağaçları kesilerek hastane yapılırken, mülkiyeti Gaziantep Üniversitesi’nde bulunan bu alanda konut yapılmak istenmesinin nedeni nedir?
- Kamu kaynaklarıyla finanse edilen Üniversitelerin çok değerli bilimsel araştırmalar yapmak yerine böylesi rant projeleri üretmelerinin nedeni nedir? Üniversitelerin işi eğitim midir? Yoksa inşaat müteahhitliği yapmak mıdır?
- Daha önce “yeşil alan” ve “okul alanı” olarak belirlenen alanın 1.50 emsal kararıyla konut alanına çevrilmesiyle birlikte ve Gaziantep Üniversitesi yönetiminin söz konusu alanda konut yapılmasına izin verilmesiyle birlikte üniversite inşaat müteahhitliğine de mi başlamış oldu?
Son günlerde Gaziantep gündemini en çok meşgul eden konulardan biri, Gaziantep Üniversitesi’nin konut yapıp satacak olması. Bu plan değişikliği büyükşehir belediye meclisinden geçince, CHP’li Yılmaz Kireç, Hasan Şencan, Uğur Kalkan ile Mimarlar Odası ve İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şubesi bu plan değişikliğine itiraz etti.
BU ŞEHİR DE SADECE ÜÇ MECLİS ÜYESİ ve 2 ODA MI VAR?
Gaziantep Üniversitesi’nin müteahhitlik işine soyunmasına tepki sadece 3 meclis üyesi ve iki odanın itiraz etmesi, bunun dışında gerek ana muhalet partisinin, gerek diğer muhalefet partilerinin gerekse de STK’ların tepki göstermemesi Türkiye’nin 6. Büyük şehri ve sözde ortak akıl şehri diye nitelendirilen Gaziantep için üzüntü verici bir durum.
CHP’LİLER DURURKEN, HDP’Lİ VEKİL MECLİSE TAŞIDI
Gaziantep Üniversitesi’nin bu girişimine en büyük tepkiyi Gaziantep’te CHP ve MHP’lilerin göstermesi ve vekillerin bu konuyu meclis gündemine taşıması gerekirken, bu işi HDP Gaziantep Milletvekili Mahmut Toğrul konuyu takip etti ve konuyu TBMM’ye taşıdı. 3 CHP’li meclis üyesinin itiraz ettiği bir konuyu CHP’li vekillerin değil de, HDP’li vekilin meclise taşıması tepkilere neden oluyor.
ESKİ REKTÖR HÜSEYİN FİLİZ NEDEN TEPKİ GÖSTERMEDİ
Üniversitenin müteahhitlik işine girmesini ilk eleştirmesi gereken eski Gaziantep Üniversitesi rektörü ve şu an İyi Parti Gaziantep Milletvekili olan Hüseyin Filiz olmalı. Ancak, bugüne kadar Hüseyin Filiz’den bu konu da hiçbir açıklama gelmedi, bu olaya tepki göstermedi.
MUHALEFET PARTİLERİ NEDEN SESSİZ
Başta ana muhalefet partisi CHP olmak üzere, MHP, İyi Parti ve diğer siyasi partilerin başta bu konu olmak üzere, şehrin tüm sorunlarına çözüm üretmelerini ve ranta dayalı, şehrin beton yığınına çevrilmesine karşı çıkmalarını kamuoyu adına talep ediyoruz.