Siyaset

YÖK’ten CHP’li Meriç’e skandal cevap!

CHP Gaziantep Milletvekili Melih Meriç, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e soru önergesiyle kadro bekleyen akademisyen ve 2015-2024 yılları arasında Türkiye’de görev yapan yabancı uyruklu öğretim görevlisi sayısını sordu.

YÖK’ten CHP’li Meriç’e skandal cevap!
06-08-2024 18:58
06-08-2024 19:03
GAZİANTEP

Geçtiğimiz haftalarda Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e soru önergesiyle kadro bekleyen akademisyen ve 2015-2024 yılları arasında Türkiye’de görev yapan yabancı uyruklu öğretim görevlisi sayısını sorduğunu belirten Melih Meriç, “Bakanlıktan soru önergemize gelen cevabın her cümlesi ayrı tartışma konusu. Birincisi, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı, kadro bekleyen akademisyen sayısı hakkında kendilerinde hiçbir bilgi olmadığını söylüyor. Yani üniversitelerden sorumlu en yetkili kurum, kendisine bağlı kaç akademisyenin kadro beklediğinden habersiz. Hemen ardındaki cümlede ise yabancı uyruklu öğretim elemanı istihdamının sadece açığı kapatmak için değil, nitelikli eleman istihdamından ötürü yapıldığını söylüyor. AKP’nin kurduğu düzenin çarpıklığını buradan anlayabiliriz; YÖK ne kadar akademisyenin kadro beklediğini bilmiyor ama yabancı uyruklu öğretim elemanlarının niteliklerini övüyor. İşte size AKP Türkiyesi’nden içler acısı bir manzara.” diye konuştu.

Soru önergesine verilen cevapta Türkiye’de görev yapan yabancı uyruklu öğretim elemanı sayısının yıllara göre bildirildiğini söyleyen CHP’li Meriç, “Yabancı akademisyen sayısını açıkladılar ancak hangi ülkeden geldikleri, branşları, akademik unvanları nedir sorumuzu yanıtsız bıraktılar. Diğer bir sorumuzda, 2014-2024 yılları arası Türkiye’deki akademik yayınların kaçı yabancı uyruklu öğretim elemanları tarafından kaleme alındı diye sormuştuk. Gönderilen cevap çok çarpıcı: Bahsedilen zaman aralığında 60 bin 390 akademik yayının tam 20 bin 91’ini, yani yüzde 10’unu yabancı akademisyenler yayımlamış. Türkiye’yi niteliksiz üniversiteler cennetine çeviren, binlerce genç akademisyen işsizken yabancı ülkelerden hoca ithal eden iktidarın akademimizi düşürdüğü durumu herkes görmelidir. Atanamadığı, kadro alamadığı, evini geçindiremediği için intihar eden, psikolojisi bozulan, hastalanan akademisyenlerimizin vebali, başta Milli Eğitim Bakanı ve YÖK Başkanı olmak üzere tüm AKP iktidarının boynunadır.” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER