Gazi şehrin halkı, ülke işgal altındayken Millî Mücadele ateşini yakan; namusunu, toprağını ve bayrağını savunmak için muhteşem bir direniş destanı yazan unutulmaz bir halktır. Gazi şehrimizin muhteşem direnişi, tarihe ‘Gaziantep Savunması’ adıyla altın harflerle nakşedilmiş büyük bir mücadele olarak geçmiştir.
Bir millet düşünün; silahı yok cephanesi yok, bir yanda açlık ve yokluk, diğer yanda hürriyet ve bağımsızlık aşkı.
Esir olmaktansa ölmeyi tercih eden bu millet, kanını Antep topraklarına akıttı. “Ölürsem Şehit, Kalırsam Gazi Olurum” inancıyla 10 ay 9 gün boyunca düşmana karşı eşsiz bir mücadele verdi.Genci yaşlısı, kadını erkeği… Yürekleri cesaret doluydu. 35 binlik nüfusundan 6 bin 317 evladını şehit verdi ama bağımsızlığından ödün vermedi, vatanını düşmana çiğnetmedi.
Antep savunmasında kadın erkek, yaşlı genç ve hatta çocuk denecek yaşta gazi evlatları mücadele vermiş, sonunda kurtuluşa ermişlerdir. Şehir yakılmış yıkılmış 6000 vatan evladı şehit olmuş ama neticede düşman, tarih boyu unutamayacağı bir ders almıştır. Bağımsızlık mücadelesi veren ulusların, özellikle de ekonomik, kültürel ve siyasal kıskaca alınan Türk ulusunun; Antep savunmasından alacağı çok dersler vardır. İşgalden kurtulmanın en büyük unsuru "KuvvayiMilliye" hareketinin nasıl gerçekleştiğini, milletimizin en zor şartlar altında bile nasıl kahramanlıklar ortaya koydukları, mutlaka yeni nesillere öğretilmesi gerekmektedir. Unutulmamalıdır ki üzerinde yaşadığımız vatan toprakları kolay kazanılmamıştır. Ülke topraklarının kazanılmasında, hemen her yörede "KuvvayiMilliye" neferlerinin ayak izlerine ve kararlı mücadelelerine tarih tanıklık etmektedir.
Toprak parçalarımız; Fransız çetesinin anasının peçesine uzanan ele tahammül edemeyen Şehit Kâmillerin, işgalcilere aman vermeyen Karayılanların, nice adsız kahramanların, vatanını canından aziz bilen mübarek şehit ve gazilerin ortaya koydukları destansı mücadelesi neticesinde "vatan" haline gelmiştir. Vatan mücadelesinde adlı-atsız birçok kahramanımızın yanında Şehit Şahinbey'in ortaya koyduğu kahramanlıkların ayrı bir önemi vardır.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi “Ben Anteplilerin gözlerinden nasıl öpmem ki? Onlar yalnız Antep’i değil, bütün Türkiye’yi kurtardılar.” Gazilik unvanına mazhar olan bu şehir; kardeşliği, birliği, üretimi, sanayisi, ekonomisi, tarihi, gastronomisi ve kültürüyle örnek bir şehirdir.
Mücadele gücünü ekonomik hayata yansıtan Gaziantep, bugün üretimde ve sanayileşmede bu ülkeye katma değer yaratan, örnek teşkil eden bir şehirdir. 1989 yılında büyükşehir unvanı alan şehre dönemin belediye başkanı Celal Doğan büyük hizmetler yapmış, kent vizyonunu bundan 30 yıl evvel kurgulamıştır. Alt yapı başta olmak üzere birçok vizyon projeyi hayata geçirmiş, Antep’in Antep olmasını sağlamıştır.
Bu mücadelede kaybettiğimiz şehitlerimizi şükran ve minnetle anıyorum. Ruhları şad olsun. Hemşerilerimizin 25 Aralık Kurtuluş Bayramını kutluyorum.