Atatürk'ün 'Emice' diye Hitap Ettiği 67 Yaşındaki Bir Savaş Kahramanı: İpsiz Recep
İpsiz Recep bir kabadayı olarak anılır. Ancak günümüzde özellikle Kuva-yı Milliye'de oynadığı önemli rol ile bir kahraman olarak anılır. Mücadeleci, nişancı, dindar ve yoksulun daima yanında...
7’den 70’e topyekün savaşta olan bir ülke düşünün. Takasıyla Karadeniz’in tehlikeli sularında çalışırken çetecilerle mücadeleye girişen ve halka zulmeden pek çok çeteyi çökertmeyi başaran İpsiz Recep…
Batum harekatında
Orek Tabyalarını ele geçirme emri alan, Rus askerlerinin şiddetli karşı koyma karşısında bile, Batum önünde tam bir hafta savaşan ve sonunda Orek Tabyalarını ele geçirerek, Türk bayrağının dikilmesini sağlayan İpsiz Recep…
EMİCE" İPSİZ RECEP KİMDİR?
Rize’nin Portakallık Mahallesinde 1862 yılında doğan İpsiz Recep, genç yaşında çalışmak için İstanbul'a gider.
Yelkenli teknesiyle Boğaziçi'nde çalışmaya başlar.Cesareti, gözü pekliği ve ataklığı sayesinde "İpsiz" lakabını alır.Milli mücadele yıllarında göstermiş olduğu kahramanlıklarla milis yüzbaşı rütbesini alır.
İpsiz Recep, huzuru temin edip çalışmaya başladığı zaman İstiklal Harbi patlar. Recep on beş arkadaşıyla birlikte İstanbul’ dan ayrılıp Kefken Ada’sına gelir.
Arkadaşları ile birlikte dinlendikleri bir zamanda yabancı bandıralı bir geminin kendilerine doğru geldiğini fark eder. İyice yaklaştığı zaman geminin Fransız olduğu anlaşılır. On beş arkadaşı ile birlikte gemiyi çevirip teslim alırlar. Gemiyi Sakarya Nehrine kadar getirip zamanın Karasu Bucak müdürüne teslim ederler. Geminin arpa yüklü olduğu görülür.
Bu hareketinden sonra İpsiz Recep Karasu’da karargah kurup Ankara ile irtibat sağlar. Ankara kendisine Milis Kuvvetleri Komutanlığı olarak Yüzbaşı rütbesi verir. Bundan sonra İpsiz Recep etrafında 1800-2000 kişi kadar genç toplar.
Savunduğu Yerler Bu gençlerin katılması ile İpsiz Recep Karasu ve civarının savunmasını ele alır.
Dürüstlüğü ve mertliği sayesinde, etrafın taktirini toplayıp sözü geçen kişi durumuna gelmiş, halk kendisine "EMİCE" unvanı vermiştir. İpsiz Recep’ in bu durumunu tespit eden Ankara emrine üç İstihbarat subayı vererek harp hali ve şekli üzerinde nasıl hareket edeceğine dair emirler gönderir.
Aldığı emir gereği Karasu’ya saldırmak üzere hazırlık yapan Yunan ordusuna karşı taarruz’a geçerek Yunan kuvvetlerini püskürtmüş, bozguna uğrayan düşmanı takip ederek Geyve Boğazı, Bilecik, Eskişehir Milis kuvvetlerine katılarak püskürtmede başarı sağlamıştır.
İstiklal savaşında gösterdiği başarıdan dolayı kendisine İstiklal Madalyası verilmiştir. İstiklal savaşında iç ve dış düşmanlara karşı milli duygularla dolu olarak saldıran bu konuda anlayış gösterenlerin yardımlarından yararlanan İpsiz Recep ve mahiyetindeki milliyetçiler amansız bir mücadele ile Yunan ve Çerkez Ethem kuvvetlerinin herhangi bir şekilde zarar vermelerine meydan vermemişlerdir.
Düşman denizden bombalarla dağları dövmüşse de çıkarma yapma imkanı bulamamıştır. Karasu’ da ilerleyemediği gibi çekilip bilinmeyen yönlere doğru gitmek zorunda kalmıştır.
İstiklal savaşında her türlü zorluğa karşı mücadelesini sürdürüp Milli duygularının sesine uyarak fedakarlıktan çekinmeden üstün başarı göstermiştir!
Günümüzde, ipsiz sapsız gerçek kabadayılara ve eşkiyalara bakarsak,
her daim mağdurun yanında olan, Vatan için Milli Mücadele veren kabadayı ve eşkiya lakabı ile anılan İpsiz Recep’e büyük haksızlık edildiğini düşünüyorum.
Milli Mücadele ruhu taşıyan tüm Vatansever İpsiz’lere selam olsun…
Sağlıcakla kal, yüce Türk Millet’im