USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Rusya’nın doğalgaz stratejisi

02-02-2022

Avrupada çok sayıda yetkili gerçeklerden uzak konuşmalar yapıyor. Rusya, Avrupa’nın gazını kestikten sonra, Avrupanın alternatif kaynaklardan yeterli seviyede doğalgaz bulabilmesi, bu gazı kısa sürede bulabilmesi, nakliye sorununu aşabilmesi, maliyetleri makul seviyede tutabilmesi imkansız. Dolayısıyla da çok çok büyük mali, siyasi, içtimai/toplumsal krizlerin önünü kesebilmesi imkansız...

Avrupanın doğalgaz krizi, kısa vadede çözebilecekleri bir kriz olmaz ve çok yüksek maliyetlerle başka boru hatları çekmek zorunda kalırlar. Bunu yapmaya hem paraları yok, hem birlik beraberlikleri yok, hem de zamanları…

Azerbaycan gazı, Avrupa’nın yükünü taşıyabilecek kadar bol, kesintisiz değil. Katar ve ABD’nin doğalgazı da Avrupa’nın ihtiyacını karşılamaz ve bunların nakil edilmeleri de çok zor ve maliyetli olur.

Öyle ise Rusya, Avrupanın gazını kesse, Avrupa sesini kesmek zorunda kalır. Bunun haricinde yapılan yorumların hayatın gerçekleri ile bağı bulunmuyor ve kuru gürültünün ötesine geçmiyor.

Dünya siyaset sahnesinde, çoktan batmış bir batı dünyası var, Bu doğalgaz krizi, peşi sıra pek çok farklı sahada krizler yaşamalarına, mevcut krizlerinin daha da devleşmesine sebep olacak. Batılılar hayal aleminde yaşamak isteseler de biz Türkler gerçeklerden kopamayız. Yönümüzü ve enerji stratejimizi doğru belirlemeliyiz.

"Rusyanın doğalgaz satışından elde ettiği gelirlere ihtiyacı var, bu nedenle doğalgazı kesmeyecektir." şeklinde cümleler kuruluyor olması bile Avrupanın ne kadar çaresiz kaldığının resmidir. Rusya-Ukrayna krizinde çatışma çıkarsa, Rusya'ya çok ağır mali yaptırımlar uygulama tehditleri savuran batı dünyasının sesini kesmek, bence Rusya için mesele bile değildir. Kısa süreli bir sıkıntının ardından Rusya, doğalgazını Çin'e bol bol satabilir ve doğalgaz gelirlerini sabit tutabilir.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?