USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Tarımda yapısal reformlara ihtiyaç var

11-06-2024
Üretim, hele ki tarımsal üretim, ekonomik krizlerden çıkış yolu olarak büyük önem taşıyor.
Üretimin artırılması ve tarımın desteklenmesi, hem gıda güvenliğini sağlamak hem de ekonomik kalkınmayı hızlandırmak açısından kritik öneme sahip.
Mevcut hükümetin tarımsal girdilerdeki düzensiz zamları ve tarım politikalarının çiftçiyi zor durumda bıraktığı bir gerçek olarak ortada dururken, bu olumsuzlıkların üretimi azalttığına yönelik eleştiriler, tarım sektörünün sürdürülebilirliğine ilişkin ciddi tehditler oluşturuyor.
Tarımsal üretimi canlandırmak için atılması gereken adımların bir kaçı şunlardır: 
1. Tarım Politikalarının İyileştirilmesi: Çiftçilere yönelik desteklerin artırılması, tarımsal girdi maliyetlerinin düşürülmesi ve teşviklerin doğru kullanılması.
2. Eğitim ve Teknoloji: Çiftçilerin rekolteyi ve ürün kalitesini arttırması için modern tarım teknikleri konusunda eğitilmesi ve teknolojinin tarımda daha etkin kullanılması.
3. Pazar Erişimi: Çiftçilerin ürünlerini adil fiyatlarla satabilmeleri için pazar erişimlerinin kolaylaştırılması, var olan dağılım kanallarına yeni, ucuz, kolay dağıtım kanalları eklenmesi..
4. Su ve Toprak Yönetimi: Su kaynaklarının etkin yönetimi ve toprağın verimliliğinin artırılması için sürdürülebilir tarım uygulamalarının teşvik edilmesi.
5. Tarım Kredileri: Çiftçilere düşük faizli ve uzun vadeli tarım kredilerinin sağlanması.
6. Mikro, çekirdek çiftçinin tarım aletlerine, üretim aletlerine haciz konması hukukunun değiştirilmesi, çiftçinin sahibi olduğu tarım topraklarının da, üretim aleti olarak kabul edilmesi ile tarım topraklarına hacizler konmasının önüne geçilmesi. Bunun önüne geçebilmek için tarımsal mali sigorta/sandık/faizsiz bankacılık sisteminin devreye alınması..
Bu tür yapısal reformlar, tarım sektörünün güçlenmesini sağlayarak, tabuta son çiviyi çakmak yerine, hem tarımsal üretici hem tarımsal ürün tüketicilerinin  ekonomik darboğazdan çıkışı için önemli bir yol haritası hem dışa bağımlı olmamızı engelleyebilir. 
Aksi durumda sopayı diksek filiz verecek ülkemizde yetişen gıda ürünlerini ithal etmeye ve bunun için yüksek bedeller ödemeye devam ederiz. Benden söylemesi. 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?